Skip to main content

Maquette vernieuwing Albert Cuypstraat als afstudeerproject

 • Floris Stam
 • Bouw & Architectuur (Maquettes, Schaalmodellen)
Design for additive manufacturing

Maquette vernieuwing Albert Cuypstraat als afstudeerproject

Bron: RapidCenter
[chevron-down]

De openbare ruimte van de Albert Cuypstraat zal een transformatie moeten doorgaan wil de straat inclusief blijven. Student Arne omarmde de uitdaging om met een nieuw ontwerp een aantrekkelijk en vertrouwde omgeving te creëren waarin mensen een aankoop doen, interactie met elkaar zoeken en waar mensen ook graag naar terugkeren.

3D Printtechniek binnen architectuur


De Albert Cuypstraat is, al 115 jaar, een laagdrempelige, vitale en flexibele openbare ruimte waar diverse groepen uit de buurt, stad en daarbuiten elkaar ontmoeten en fragmenten van elkaars verschillende levens en culturen opvangen. Door onder andere veranderingen in levensritmes, de opkomst van supermarkten en online winkelen en verdere thematisering van het verkoopaanbod dreigt deze openbare ruimte zijn diversiteit aan bezoekers langzaam te verliezen.

De Albert Cuypstraat dankt zijn unieke charme, sfeer en uitstraling aan het feit dat een groot deel van de ruimte (gedurende de dag) door de gebruikers zelf wordt aangevuld en aangepast. Hierom is het belangrijk om in het nieuwe ontwerp (op sommige plekken) ruimte over te laten om dit huidige laagdrempelige, open en geïmproviseerde karakter van de markt te behouden of juist te beaccentueren.

In het nieuwe ontwerp zullen gebruikers de kans krijgen om de architectuur van de openbare ruimte deels naar hun eigen wensen en persoonlijke voorkeuren aan te passen en aan te kleden.

Deze vormgeving zou voor de opbouw van de maquette een lastige opgave worden. De constructie bestond immers - anders dan veel andere gebouwen - uit een licht en relatief dun steigersysteem. Hoe ga je zoiets ooit met de hand bouwen zonder dat het een rommelig en onprofessionele uitstraling krijgt? Naast dat een dergelijke maquette met de hand een riskante opgave zou worden, zou het hem ook veel tijd en energie gaan kosten. Tijd was er immers zeker niet. Aangezien het project voor een groot deel al in Sketchup was opgezet, kwam Arne op het idee om zijn maquette te laten printen.

Het printen van een complex model als deze was voor Arne allemaal erg nieuw;

“RapidCenter had de nodige expertise in huis om te helpen bij het optimaliseren van mijn model en het kiezen van de juiste 3D-printtechniek . Al snel bleek dat het printen van mijn model (ook gezien de complexe aard ervan) in HR PA12 de beste keuze was. Dankzij het mee-printen van een speciaal beschermingsnet, lukte het uiteindelijk ook om het model dun en luchtig te houden zonder dat deze schade zou oplopen tijdens het productieproces.”

Industrie segment

Project- en Planontwikkeling


 • Gekozen materiaal

  HR PA12

 • Voordelen

  Goed op te delen
  Sterk en robuust
  Korte levertijden

Lees verder

Watt een verlichting voor de duisternis

 • Floris Stam
 • Bouw & Architectuur (Maquettes, Schaalmodellen)

3D-Printen in de praktijk

Watt een verlichting voor de duisternis!

Dat artikel over 3D-printen en heldere keuzes in straatverlichting
Door: Uw Service Team
[chevron-down]
In de moderne stedelijke omgeving speelt straatverlichting een cruciale rol in het waarborgen van veiligheid en zichtbaarheid tijdens de nachtelijke uren. Echter, met de groeiende nadruk op duurzaamheid en energie-efficiëntie, is er een dringende behoefte om de energieconsumptie van deze verlichtingssystemen te verminderen. Gelukkig hebben recente technologische innovaties het mogelijk gemaakt om aanzienlijke energiebesparingen te realiseren zonder in te boeten op kwaliteit en veiligheid.

3D-printen en Slimme Verlichting: Innovatie in Straatverlichting

Een opvallende innovatie in de wereld van straatverlichting is de integratie van 3D-printtechnologie. AEC Illuminazione, een voorloper in de verlichtingsindustrie, heeft deze technologie omarmd om hun productieprocessen te transformeren. Door gebruik te maken van 3D-printen heeft AEC Illuminazione de mogelijkheid om op maat gemaakte verlichtingsoplossingen te bieden die perfect aansluiten bij specifieke behoeften. Dit heeft niet alleen geleid tot een snellere productietijd, maar ook tot een vermindering van materiaalverspilling.

Afbeeldingen: AEC Illuminazione

Bovendien stelt het AEC Illuminazione in staat om complexe en unieke ontwerpen te creëren die voorheen ondenkbaar waren met traditionele productiemethoden. Deze aanpak heeft niet alleen de efficiëntie en flexibiliteit verhoogd, maar kan ook de deur openen naar nieuwe mogelijkheden en innovaties in de wereld van straatverlichting.

Slimme verlichtingssystemen

Door de integratie van sensoren en geavanceerde algoritmen kunnen slimme verlichtingssystemen het lichtniveau aanpassen op basis van de omgevingsomstandigheden. Bijvoorbeeld, op een heldere maannacht of wanneer er weinig voetgangers- en voertuigverkeer is, kan het systeem de lichtintensiteit verminderen, wat leidt tot aanzienlijke energiebesparingen.

Of met adaptieve verlichting, waar we een stap verder gaan dan slimme verlichting. Hierbij wordt gebruik gemaakt van sensoren die beweging detecteren. Wanneer er geen activiteit is, wordt de verlichting gedimd of uitgeschakeld. Zodra beweging wordt gedetecteerd, zoals een naderende voetganger of een voertuig, wordt de verlichting weer op volle sterkte gebracht.

Zonne-energie

Door straatlantaarns uit te rusten met zonnepanelen kunnen ze overdag energie opslaan die 's nachts kan worden gebruikt. Dit vermindert niet alleen de belasting op het elektriciteitsnet, maar maakt straatverlichting ook veerkrachtiger in gebieden waar stroomuitval een probleem kan zijn.

Door straatverlichting te integreren in het Internet of Things (IoT) kunnen steden en gemeenten real-time data verzamelen over het energieverbruik van elke lantaarnpaal. Dit stelt hen in staat om proactief onderhoud uit te voeren en de efficiëntie van het systeem te optimaliseren.

In conclusie, de juiste straatverlichting en de inzet van innovatieve technologieën kunnen aanzienlijk bijdragen aan energiebesparing zonder in te boeten op kwaliteit en veiligheid. Echter, voor een succesvolle implementatie van deze innovaties is het essentieel dat steden en gemeenten samenwerken met technologieaanbieders, beleidsmakers en de gemeenschap. Door te investeren in deze technologieën kunnen steden niet alleen hun ecologische voetafdruk verminderen, maar ook zorgen voor een veiligere en meer welvarende omgeving voor hun inwoners.

Industrie segment

Infra

Voordelen

Efficiënte productie
Verkorte logistieke keten
Nieuwe bedrijfsmodellen

Lees verder

Op de hoogte blijven?
Vul hieronder uw e-mailadres in om voortaan onze nieuwsbrief te ontvangen