Skip to main content
Blog

De schoonheid van kale ananassen en ovale yoghurtbakken

Dat artikel over de kracht van Footprint Engineering
Door: Uw service team
De chemie tussen technologie en duurzaamheid wordt sterker waar Footprint Engineering de dienst uitmaakt. Er is namelijk een nieuwe trend gaande waarin kale ananassen en ovale yoghurtbakken geen innovatieve blunders blijken, maar juist een briljante stap richting een groenere toekomst.

Innovatieve Duurzaamheid bij Footprint Engineering

Wat is Footprint Engineering? In het kort; Het ontwerpen of aanpassen van processen en producten om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Het doel is dus om de impact op het milieu te verminderen door efficiënter gebruik van hulpbronnen, vermindering van afval en emissies, en het bevorderen van duurzaamheid in engineeringprojecten en -processen.

Laten we meteen beginnen met de kale ananassen. Op het eerste gezicht lijkt het misschien een excentrieke trend onder fruitliefhebbers, maar in werkelijkheid is het een staaltje van ingenieuze duurzaamheid. Door de bladeren van de ananas te verwijderen voordat 'Appie' ze vanuit Ecuador op transport laat gaan vermindert men niet alleen het transportgewicht, maar ook de CO2-uitstoot. Zo passen er meer vruchten in één doos en is er minder ruimte nodig op het containerschip. De aanpassing scheelt 30 procent aan uitstoot, goed voor 130.000 kilo CO2.

Bron: nu.nl

Dan hebben we de nieuwe ovale yoghurtbakken van Zaanse Hoeve. In een wereld waarin elke millimeter telt, zorgt de ovale vorm voor een efficiënter gebruik van ruimte tijdens het transport. Dat scheelt ruimte op de vrachtwagen, wat omgerekend 26.000 kilometer aan vrachtwagenvervoer per jaar scheelt. Bovendien biedt de unieke vorm een nieuw canvas voor ontwerpers om hun creativiteit de vrije loop te laten, wat resulteert in verpakkingen die niet alleen milieuvriendelijk zijn, maar ook esthetisch aantrekkelijk.

Bron: nu.nl

Maar waarom stoppen bij fruit en yoghurt? Binnenkort krijgen tientallen kaasproducten een nieuw jasje, wat jaarlijks 400.000 kilo aan plastic scheelt. Of Kruitvat die onlangs aankondigde dat de plastic snoepzak plaats maakt voor een papieren exemplaar. Daardoor zal 32.000 kilo plastic bespaard worden.

3D-printen: Duurzaamheid zonder compromis

Hoewel kunststoffen vaak vervangen worden door natuurlijke materialen is er in de industrie ook een transitie gaande. De zoektocht naar kortere en efficiëntere ketens zijn aan de orde van de dag. Immers elke productiestap die men kan elimineren levert onder aan de streep marge op. Om dit niet ten koste te laten gaan van het milieu zijn alternatieve productiemethodes zoals 3D-printen uitermate geschikt bevonden.

Als voorbeeld bij de bovenstaande afbeelding: Aan de linkerkant zijn 8 halffabricaten vereist, samen met bevestigingsmateriaal, om deze tool in elkaar te zetten. Aan de rechterkant zie je de 3D-geprinte versie als één enkel onderdeel. Dit leidt tot een gewichtsreductie van 90%, is recyclebaar als één materiaal en bovendien 95% goedkoper.

3D-printen, is een technologie die een nieuwe dimensie toevoegt aan duurzaamheid. Door materialen laag voor laag op te bouwen, minimaliseert 3D-printen de afvalproductie en maakt het op maat gemaakte productie mogelijk zonder de extra kosten en milieu-impact van massaproductie. Door de juiste balans te vinden tussen duurzaamheid en winstgevendheid, kunnen we een winstgevende keten creëren waarin technologie en ecologie hand in hand gaan.

Hier is een voorbeeld van hoe conversie van metaal naar kunststof productieafval en gewicht drastisch kan verminderen.

Dus, terwijl u wellicht nadenkt over uw volgende investering of innovatieproject, onthoud dan de kale ananassen en ovale yoghurtbakken. In deze tijd waar Footprint Engineering een cruciale rol speelt in het verminderen van onze ecologische voetafdruk, is het enige wat we nodig hebben een beetje creativiteit en de moed om anders te durven zijn.


"RapidCenter is uw 3D-printing productiepartner voor de productie van seriewerk, reserve- en legacy-onderdelen en prototypen. Als u vragen heeft omtrent geschikte toepassingen dan helpen wij u graag op weg om de juiste oplossingen te vinden die passen bij uw visie en wensen."

 

  • Industrie segment:
    Planeet Aarde

  • Voordelen

    Efficiënte productie
    Verkorte logistieke keten
    Nieuwe bedrijfsmodellen

Blog
Op de hoogte blijven?
Vul hieronder uw e-mailadres in om voortaan onze nieuwsbrief te ontvangen