Skip to main content
Blog

Meldon Plastics over de invloed van 3D-printen op kunststof extrusie

Dat artikel over extrusie met een twist
Door: Uw service team
De markt van kunststof extrusie is volop in beweging, en één van de drijvende krachten achter deze verandering is 3D-printen. Meldon Plastics, met meer dan 70 jaar ervaring in het ontwerpen en produceren van gereedschappen voor het extrusieproces, heeft deze technologie omarmd om hun productieproces te optimaliseren en te innoveren. 

70 jaar innovatie nu versterkt door 3D-printen

Bij Meldon staat innovatie centraal. Al meer dan zeven decennia ontwikkelen ze bijna alle benodigde gereedschappen in eigen huis. Deze rijke ervaring heeft geleid tot intelligente oplossingen die de doorlooptijd van het ontwikkelproces aanzienlijk verkorten. Sinds 2020 heeft onze afdeling ' tool engineering'  de wereld van 3D-printen verkend en met veelbelovende resultaten.

Het extrusieproces en traditionele gereedschappen

Axel Vercoulen, Tooling Engineer bij Meldon Plastics aan het woord; Kunststof extrusie is een proces waarbij kunststofmateriaal door een matrijs wordt geperst om continue profielen met een vaste doorsnede te produceren. Om een kwalitatief hoogwaardig extrusieprofiel te verkrijgen, is een betrouwbaar proces van cruciaal belang. Dit proces vereist echter vele gereedschappen, vaak vervaardigd uit verschillende soorten staal. De productie van deze gereedschappen, zoals draadvonken, frezen en draaien, is vaak tijdrovend en arbeidsintensief.

Het hoofdonderdeel, de extrusiematrijs, blijft traditioneel vervaardigd uit metaal vanwege de eisen op het gebied van maatvoering, warmteoverdracht en slijtage. Echter, voor randgereedschappen die minder aan deze condities worden blootgesteld, heeft Meldon een innovatieve stap gezet door deze onderdelen steeds vaker in kunststof te vervaardigen via 3D-printen.

De voordelen van 3D printen

De overstap naar 3D geprinte onderdelen brengt diverse voordelen met zich mee. Ten eerste stelt het ons in staat geometrische vormen te creëren die met traditionele bewerkingsmethoden niet mogelijk zijn. Dit opent de deur naar nieuwe ontwerpen en functionaliteiten die voorheen onbereikbaar waren.

Daarnaast biedt 3D-printen een ongekend gemak in het bestellen en de levertijd van onderdelen. Waar voorheen weken of zelfs maanden nodig waren om specifieke onderdelen te produceren, kunnen we nu binnen enkele dagen een hoogwaardig 3D geprint onderdeel in handen hebben. Dit stelt ons in staat om sneller prototypes en producten aan onze klanten te leveren, wat een groot concurrentievoordeel oplevert.

Samenwerking met RapidCenter

Om de hoogste kwaliteit 3D geprinte onderdelen te waarborgen, werken we samen met RapidCenter, een betrouwbare partner die gespecialiseerd is in het vervaardigen van hoogwaardige 3D geprinte componenten. Deze samenwerking heeft ons in staat gesteld om onze productiecapaciteit verder te verbeteren en te innoveren.

Toekomstvisie

De introductie van 3D-printen in ons extrusieproces markeert slechts het begin van een veelbelovende toekomst. Waar het proces het toelaat, zullen we onze traditionele onderdelen blijven vervangen door 3D geprinte alternatieven. Dit stelt ons niet alleen in staat om onze efficiëntie te verhogen, maar ook om onze klanten beter van dienst te zijn met snellere levertijden en innovatieve producten.

Conclusie

De invloed van 3D-printen op onze manier van kunststof extrusie is aanzienlijk. Door het toepassen van deze technologie kunnen we sneller, efficiënter en met meer ontwerpvrijheid produceren. Meldon blijft voorop lopen in deze innovatieve ontwikkelingen en blijft zich inzetten voor het leveren van hoogwaardige producten aan onze klanten. De samenwerking met partners zoals RapidCenter versterkt onze positie als pionier in de industrie.


"RapidCenter is uw 3D-printing productiepartner voor de productie van seriewerk, reserve- en legacy-onderdelen en prototypen. Als u vragen heeft omtrent geschikte toepassingen dan helpen wij u graag op weg om de juiste oplossingen te vinden die passen bij uw visie en wensen."

 

  • Industrie segment:
    Kunststoffen

  • Voordelen

    Efficiënte productie
    Verkorte logistieke keten
    Nieuwe bedrijfsmodellen

Blog
Op de hoogte blijven?
Vul hieronder uw e-mailadres in om voortaan onze nieuwsbrief te ontvangen