Skip to main content
Blog

Zadel jezelf op met de juiste pasvorm

Dat artikel over 3D-printen van zitcomfort op maat
Bron: Posedla
Een vrijetijdsbesteding die zowel sportliefhebbers als technische enthousiastelingen aantrekt, is fietsen. In dit marktsegment is innovatie vaak de sleutel tot succes en de recente opkomst van 3D-printtechnologie heeft voor het bedrijf Posedla de deur geopend voor grensverleggende ontwikkelingen.

3D geprint fietszadel van Posedla


Stel je voor: een fietszadel, maar niet zomaar een zadel, maar een zadel dat perfect past bij jouw unieke lichaamsbouw. Dat was de visie van Posedla. Maar zoals bij elke innovatie waren er uitdagingen. De overgang van een prototype naar massaproductie was een complex proces, vooral met de hoge productiekosten van de beschikbare en aloude conventionele productietechnieken.

Afbeelding: Posedla

Samenwerking

Om het innovatieve idee te realiseren, zocht Posedla samenwerking met een expert op het gebied van 3D-printen. Deze samenwerking bood niet alleen expertise op het gebied van prototyping, maar ook inzichten in de daadwerkelijke productie. Samen doken ze in de wereld van materialen, waarbij ze ontdekten dat elastomeer TPU de ideale keuze was voor hun project, in plaats van het oorspronkelijk gekozen en minder flexibele polyamide.

De samenwerking was er een van continue verfijning. Door talloze sessies werd het ontwerp geoptimaliseerd, waarbij speciale aandacht werd besteed aan het mesh-ontwerp en een uniek inzetbaar element aan de achterkant van het zadel. Dit element, of "insert", zorgt ervoor dat elk zadel uniek is, afgestemd op de individuele gebruiker.

Afbeelding: Posedla

Maar technische innovatie gaat niet zonder uitdagingen. Een daarvan was het beheren van de inputgegevens voor 3D-printen. Met bestandsgroottes tot boven de 100 MB voor een enkel zadelmodel, was het een technische uitdaging om meerdere modellen tegelijkertijd te bouwen. Maar met vastberadenheid en innovatief denken werd het datavolume gereduceerd tot ongeveer 40 MB zonder in te boeten aan essentiële details.

Afbeeldingen: Posedla

Posedla: De Toekomst van Fietszadels

Nu kan iedereen, dankzij de onvermoeibare inspanningen van beide teams, zijn unieke fietszadel bestellen bij Posedla. En dit is slechts het begin. Terwijl de productie succesvol van start is gegaan, blijft de ontwikkelingspartnerschap groeien. Ze verkennen nieuwe productieprocessen, materiaalopties en mogelijke verdere post-procesmodificaties.

In een industie waarin technologie en innovatie moet samensmelten om vooruitgang zeker te stellen, illustreert het verhaal van Posedla hoe we onszelf kunnen opzadelen met de juiste pasvorm. Voor de techneuten en de fietsliefhebbers onder ons, geeft het ongekende mogelijkheden wanneer visie en technologie samenkomen.


"RapidCenter is uw 3D-printing productiepartner voor de productie van seriewerk, reserve- en legacy-onderdelen en prototypen. Als u vragen heeft omtrent geschikte toepassingen dan helpen wij u graag op weg om de juiste oplossingen te vinden die passen bij uw visie en wensen."

 

  • Industrie segment:
    Sport en vrije tijd

  • Voordelen

    Totale vormvrijheid
    Ideaal voor On-Demand productie
    Perfecte pasvorm

Blog
Op de hoogte blijven?
Vul hieronder uw e-mailadres in om voortaan onze nieuwsbrief te ontvangen