Skip to main content
Materiaalspecificaties

HR PA11

HP Multi Jet Fusion (MJF)

Een thermoplastisch materiaal wat wordt gekenmerkt door een goede elasticiteit, hoge rek bij breuk en hoge slagvastheid

Bouwvolume (XYZ)

380 x 284 x 380 mm

Materiaalkleur

Antraciet grijs

Nauwkeurigheid

± 0,3 % (ondergrens ± 0,3 mm)
± 0,5 % vanaf 200 mm in de Z-richting

Detailniveau

Laagdikte 80µ (0,08 mm)

Toepassingen

Eindproducten
De techniek is uitermate geschikt voor directe eindproductie. Het materiaal is qua eigenschappen niet te onderscheiden van conventionele technieken en levert een duurzame oplossing voor kleinere series.
On-Demand productie
Bestel alleen uw noodzakelijke (grijp)voorraad. Een standaard afroep per week of maand minimaliseert zo onnodige voorraad. Eventuele ontwerpwijzigingen worden direct in de volgende batch doorgevoerd.
Functietesten
In de prototyping (test)fases wordt deze techniek vooral ingezet als nulserie (proeffabricage van een serieproduct). Door de uitstekende kwaliteit van het materiaal wordt veelal na de nulserie gekozen de techniek direct in te zetten voor de uiteindelijke productieseries.

Kenmerken

Multi Jet Fusion is een nieuwe 3D-printtechnologie, welke meer mogelijkheden biedt voor complexe, kostenefficiënte onderdelen. Of het nu gaat om seriematige productie voor afzonderlijke onderdelen of batchproductie met meerdere onderdeelnummers. Multi Jet Fusion is een sterke, multifunctionele thermoplast geschikt voor productie, voorproductie en reserveonderdelen.

Vergeleken met Selectief Laser Sintering (SLS) vertoont deze techniek meer consistente isotrope mechanische eigenschappen, een oppervlakte afwerking van hoge kwaliteit en een fijne resolutie.

Kleuren

Gezandstraald, antraciet grijs met subtiele kleurvariaties. Geen zichtbare laaglijnen en een glad, licht korrelig oppervlak met een oppervlakteruwheid (Ra) van ongeveer 10-12 micron.

De voordeligste 3D-printoplossing voor uw prototypes en eindproducten.

max 380 x 284 x 380 mm

Zwart gekleurd met een kleurstof die onder hoge temperatuur en druk in het oppervlak wordt ingebracht, zonder extra dikte toe te voegen of concessies te doen op de toleranties.

max 380 x 284 x 380 mm

+1 werkdag

Oppervlaktebewerkingen

Met een polijstbehandeling kan de oppervlakteruwheid (Ra) teruggebracht worden naar 7-9 micron. Scherpe randen, hoeken en details worden verzacht.

Polishing is te combineren met zwart kleuren, maar raden we in verband met optredende visuele oneffenheden af. In dat geval adviseren we Smooth Surfacing.

max 200 x 150 x 100 mm

De print krijgt een zijdematte afwerking waardoor het oppervlak gladder wordt, krasvast en vlekwerend wordt.

Door deze afwerking kan er minder vloeistof of vuil in het oppervlak trekken, waardoor ook eventuele reiniging van prints gemakkelijker wordt.

max 380 x 284 x 380 mm

Voor prints die moeten concurreren met spuitgietonderdelen. Deze zijdeglans afwerking geeft verreweg het gladste eindresultaat, om jouw ontwerp volledig tot zijn recht te laten komen.

max 200 x 150 x 100 mm

+1 werkdag

Hoe werkt het

Multi Jet Fusion maakt gebruik van een inkjet-techniek om selectief fixeer- en detailleringsmiddel op een bed van nylonpoeder aan te brengen. Dit wordt vervolgens door verwarmingselementen samengesmolten tot een vaste laag. Na elke laag wordt poeder verdeeld over het bed en herhaalt het proces zich totdat de onderdelen compleet zijn.

Wanneer het proces klaar is, wordt het gehele poederbed met de ingekapselde delen verplaatst naar een bewerkingsstation waar het grootste deel van het losse poeder wordt verwijderd. Onderdelen worden vervolgens gestraald om alle het overgebleven poeder te verwijderen voordat ze uiteindelijk de afwerkingsafdeling bereiken, waar ze eventueel getrommeld en/of gekleurd worden om het cosmetische uiterlijk of oppervlaktestructuur te verbeteren.

Bron: HP inc.

Materiaaleigenschappen

Treksterkte (X,Y,Z)
ASTM D638
52
MPa
Elasticiteitsmodulus (X, Y)
ASTM D638
1800
MPa
Elasticiteitsmodulus (Z)
ASTM D638
1800
MPa
Breukrek (X, Y)
ASTM D638
50
%
Breukrek (Z)
ASTM D638
35
%
Dichtheid
ASTM D792
1,01
g/cm³
Smeltpunt
ASTM D3418, 20°C/min
185
°C
Warmtedeflectietemperatuur
ASTM D648, 0,45 MPa
185
°C
Warmtedeflectietemperatuur
ASTM D648, 1,82 MPa
54
°C
REACH and RoHS certificate HP-MJP
Download
PAHs Certificate (Polycyclic Aromatic Hydrocarbons)
Download

Ontwerpregels

Wanddikte

Minimaal 1,0 mm
Aanbevolen 2-4 mm

Speling tussen te verbinden delen

Minimaal 0,3 mm
Aanbevolen 0,5 mm

Speling tussen bewegende onderdelen

Minimaal 0,5 mm
Aanbevolen 0,7 mm

Tekstgrootte

Minimaal 6 pt, 0,5 mm hoog/diep
Aanbevolen 10 pt, 1 mm hoog/diep

Geprint schroefdraad

Mogelijk vanaf M6


Wanddikte

De minimale wanddikte en aanbevolen wanddikte hangen sterk af van de geometrie van het product. Een vrijstaande wand van 1 mm is veel gevoeliger voor afbreken dan een doosje met 1 mm wanddikte.

Wij hanteren een minimale wanddikte van 1,0 mm, maar we adviseren om dikker te ontwerpen. Dunne vrijstaande wanden (aan één zijde verbonden) en vrijstaande wanden zonder afrondingen aan de basis zijn gevoelig voor afbreken bij het verder verwerken van prints. De ideale wanddikte voor de meeste gangbare toepassingen is 2-4 mm.

Onzeker over de sterkte van het ontwerp of moet het echt dunner dan 1,0 mm? Neem gerust contact op met de engineers van ons Serviceteam.

 

Massieve en holle onderdelen

Multi Jet Fusion is een printproces dat gebruikmaakt van hitte. Daarom is het belangrijk om onderdelen licht te houden en hiermee overtollige hitteopbouw te voorkomen. Ons advies is om het ontwerp zoveel mogelijk uit te hollen of open ontwerpen te gebruiken, vooral bij wanddiktes groter dan 10 mm.

Een hol ontwerp kan gesloten blijven, waarmee het niet versmolten poeder in het product blijft. Wanneer het product hol en leeg moet zijn, is het belangrijk om hier ten minste twee tegenovergestelde gaten voor aan te brengen ten grootte van 10 mm of meer.

Onze engineers kunnen op verzoek kosteloos een ontwerp uithollen of een interne structuur aanbrengen.

De engineers van het Serviceteam behouden zich het recht om massieve onderdelen uit te hollen. Dit komt de algemene kwaliteit en de maatvoering van prints ten goede.

Kromtrekken en vervormingen

Door hitteverschillen die optreden binnen het printvolume, is het vervormen van onderdelen soms onvermijdelijk. Vooral bij vlakke en dunne onderdelen zal kromtrekking optreden. Onze engineers van het Serviceteam proberen zo veel mogelijk rekening te houden met de parameters van onze machines en de oriëntatie van onderdelen om dit te voorkomen.

Probeer een vlak onderdeel niet te verstevigen door ribben aan één zijde aan te brengen, dit verergert juist het probleem.

Reliëf en tekst

Met Multi Jet Fusion is het mogelijk om tekst van minimaal 6 punt groot te printen in een ontwerp. Voor een goede leesbaarheid raden we echter aan om ten minste 10 punt aan te houden en eventueel de tekst vet te maken. Houd een hoogte aan van minimaal 1 mm voor de verhoging of verlaging van het reliëf. Een verlaagd reliëf (debossed) geeft meer contrast en is minder vatbaar voor slijtage of beschadiging.

Afrondingen

Wij raden aan om alle randen van een ontwerp een afronding met een straal van minstens 0,5 mm te geven. Scherpe randen en hoeken zijn vatbaar voor beschadigingen tijdens het verwerken en verzenden van de producten.

Ook bij ribben en andere vrijstaande wanden is het advies om de basis hiervan een afronding te geven en zo een spanningsconcentratie te voorkomen.

Meerdere losse onderdelen in één ontwerp

Wanneer een ontwerp bestaat uit meerdere losse, niet verbonden onderdelen, is het verzoek om deze bij elkaar te houden door ze te omsluiten met een kooitje. Houd hiervoor een afstand van 5 mm aan tussen onderdelen en tussen de onderdelen en het kooitje. Zorg dat de openingen van het kooitje minstens 5 mm en dat de onderdelen er niet tussendoor kunnen. Gebruik een wanddikte van 1,5 mm. Onze engineers kunnen dit ook kosteloos verzorgen op aanvraag.

Let op; wanneer onderdelen in een kooitje zitten kunnen we minder goed al het overtollige poeder verwijderen en de kwaliteit van onderdelen controleren. Ook is het niet mogelijk om onderdelen in een kooitje een oppervlaktebehandeling te geven.

Het is ook mogelijk om losse onderdelen bij elkaar te houden door middel van verbindingen van minstens 2 mm dik tussen de onderdelen.

Te verbinden onderdelen

Voor een goede passing tussen te verbinden onderdelen raden we een speling van minimaal 0,3 mm aan. Houd bij te verlijmen onderdelen rekening met wat extra ruimte voor de lijm.

Multi Jet Fusion maakt het mogelijk om schroefdraad vanaf M6 direct mee te printen in een ontwerp, waardoor nabewerkingen zoals draadtappen of het plaatsen van inserts niet nodig zijn. Houd voor een goede passing een speling van 0,4 mm op de buitenmiddellijn (major diameter) voor intern schroefdraad aan. Voor extern schroefdraad geldt een aanbevolen speling van 0,2 mm. Wij adviseren om de scherpe randen van schroefdraad af te ronden met een radius van minimaal 0,2 mm.

Bewegende onderdelen

Met Multi Jet Fusion is het mogelijk om bewegende onderdelen verbonden binnen een samenstelling te printen. We adviseren hiervoor een minimale speling tussen de bewegende delen van 0,5 mm. Houd bij onderdelen met grotere wanddiktes een grotere speling aan. Zorg ervoor dat het poeder dat tussen de delen zit, een mogelijkheid heeft om er uit te komen.

Interne kanalen

Multi Jet Fusion is een op poeder gebaseerde printtechniek. Een onderdeel is dus na het printen nog bedekt met poeder dat door middel van zandstralen wordt verwijderd. Om te kunnen garanderen dat interne kanalen vrij van poeder gemaakt kunnen worden, is het belangrijk dat deze aan beide zijden open zijn en geen scherpe bochten maken. Een lang en smal kanaal is moeilijk schoon te krijgen.

Bestandsformaat en instellingen

Wij accepteren bestanden in alle gangbare 3D- en CAD-formats, zoals: STL, 3MF, OBJ, STEP, SLDPRT, IGS en VRML. Voor maximaal behoud van de resolutie van een ontwerp, is een native format zoals STEP de beste optie.

Bij het exporteren naar een STL of 3MF raden wij een deviation van 0,01 mm en een angle tolerance van 1° aan. Een lage resolutie resulteert in zichtbare facetten op gekromde vlakken van de uiteindelijke prints.

Op de hoogte blijven?
Vul hieronder uw e-mailadres in om voortaan onze nieuwsbrief te ontvangen