Skip to main content

OWIT maakt gebruik van geluid en trillingen als informatiebronnen

 • Floris Stam
 • Maritiem
Design for additive manufacturing

OWIT maakt gebruik van geluid en trillingen als informatiebronnen

Bron: OWIT
[chevron-down]

OWIT is een Nederlands-Spaans bedrijf opgericht in 2019. OWIT maakt gebruik van geluid en trillingen als informatiebronnen. Met deze informatie creëren en implementeren ze innovatieve en kosteneffectieve oplossingen voor hun klanten.


Owit is bezig met het Porticle systeem, dit is een 'Proof of Concept' die bijdraagt aan het havenbeheer van de Canarische eilanden. Porticle kan met behulp van versnellingsmeters en onderzeese hydrofoons de aanwezigheid, richting en klasse van schepen bepalen.

Het ontwerp van de behuizing was een uitdaging vanwege de technische complexiteit van het systeem en de omgevingsfactoren. Beide behuizingen moesten waterdicht zijn met externe aansluitingen voor elektriciteit en dataconnectiviteit. Bovendien hadden de hydrofoons een mylar-membraan nodig welke in contact stond met het water om de ontvangst van geluids- en trillingssignalen te verbeteren.

Afbeeldingen: OWIT

Waarom RapidCenter?

"RapidCenter heeft ons van het juiste advies voorzien om de eerste prototypes te laten maken. Het materiaal dat werd gekozen voor het 3D-printen was PA12 zonder extra nabehandelingen. Een wanddikte van 2,5 mm hebben we toegepast om het product minstens 3 maanden waterdicht te houden. Het hele systeem, zowel het dock als het onderwater onderdeel, zijn sinds maart 2021 in gebruik in de haven. Hieruit blijkt dat de materiaal en productie keuzes correct zijn geweest."
OWIT

Voor meer informatie:

Industrie segment

Mobile Robotics

 • Gekozen materiaal

  HR PA12

 • Voordelen

  Waterdicht over langere periode
  Lichtgewicht met maximale sterkte
  Complexiteit zonder extra kosten

Lees verder

Ubi Maior maakt lichtgewicht onderdelen voor boten en jachten met HP Multi Jet Fusion-technologie

 • Floris Stam
 • Maritiem
Design for additive manufacturing

Ubi Maior maakt lichtgewicht onderdelen voor boten en jachten met HP Multi Jet Fusion-technologie

Bron: HP Inc.
[chevron-down]

Ubi Maior Italia is een bedrijf dat eersteklas zeilapparatuur ontwerpt en produceert. Met behulp van de hoogste kwaliteit aan materialen garandeert Ubi Maior optimale prestaties van zeilboten. 3D-printen voorziet hen van grote vormvrijheid en een hoge kwaliteit aan eindproducten die in de maritieme sector van toepassing zijn.


3D-Printen van Furler Onderdelen in de Maritieme Sector

De zeilen op wedstrijdzeilboten moeten snel versteld kunnen worden afhankelijk van de wisselende condities. Zeilers gebruiken zogenaamde furlers die vastzitten aan de boeg van het schip om het zeil snel op te kunnen rollen. De onderdelen dienen geschikt te zijn voor 'op hoog niveau' presterende zeilboten en moeten dus licht zijn en in extreme omstandigheden blijven presteren. De onderdelen worden blootgesteld aan zoutwater, ultraviolette straling en warmte.

Voorheen werden deze blokken gemaakt van titanium of staal en moeten krachten tot 13 ton op kunnen vangen. In het verleden werden de verschillende onderdelen van de furler gefreesd. Door de gewenste vormvrijheid en beperking van frezen werd er gekeken naar andere productie methodes. Na een studie waar alle opties de revue passeerde werd er uiteindelijk gekozen voor HP Multi Jet Fusion technologie.

Afbeeldingen: Ubi Maior Italia

Het eerste onderdeel dat geprint werd was een onderdeel in een conisch lagerblok. Hiermee worden de rollers op zijn plek gehouden als onderdeel van een katrol met hoge weerstand. Dit is een cruciaal onderdeel in het op spanning houden van het voorzeil. Onderdelen voor deze katrol kunnen gemaakt worden uit aluminium, titanium of staal maar dus ook nu in HR PA12.
Na het toevoegen van deze 3D geprinte rollers bleek dat het product ook onder hoge druk geen verhoogde weerstand vertoonde.

Brand Banager, Ubi Maior:

“We ontdekte dat HP MJF technologie in combinatie met HR PA12 lichter is zonder in te leveren op stijfheid. Hiermee worden de prestaties verbeterd zonder dat we functioneel beperkt worden.
Naast het optimaliseren van de productie van kleine series maken we nu ook onderdelen in vormen die met conventioneel draaien en frezen niet mogelijk zijn. We kunnen nu stijvere onderdelen maken in geometrieën die voorheen onmogelijk waren."


Voor meer informatie:

 • Industrie segment

  Nautisch, Maritiem
 • Doel

  Het verplaatsten van de productie van prototypes en onderdelen van frezen naar 3D printen.
 • Oplossing

  Verbeteringen in kwaliteit, gewicht en aanpasbaarheid van de onderdelen.

 • Gekozen materiaal

  HR PA12

 • Voordelen

  Waterdicht over langere periode
  Lichtgewicht met maximale sterkte
  Complexiteit zonder extra kosten

Lees verder

Lichtgewicht en waterdicht spruitstuk met onbegrensde complexiteit

 • Floris Stam
 • Maritiem
Design for additive manufacturing

Lichtgewicht en waterdicht spruitstuk met onbegrensde complexiteit

Bron: HP Inc.
[chevron-down]

Met HP Multi Jet Fusion heeft AMufacture een complex waterdicht spruitstuk ontwikkeld en 3D geprint. Deze is licht en sterk genoeg bevonden voor functioneel gebruik op een carbon raceboot en bleef waterdicht zelfs onder langdurig hoge druk.


Innovatief 3D-geprint Spruitstuk voor Carbon Raceboot

De grootste uitdaging bij de fabricage van raceboten is om een aerodynamische, efficiënte en nauwkeurige raceboot te kunnen bouwen waarbij alle componenten, van groot tot klein, bijdragen aan het totale gewicht en de prestaties.

Zodra er een onderdeel geproduceerd moet worden die voortdurend wordt blootgesteld aan zware omstandigheden, zoals het langdurig foutloos kunnen presteren onder hoge vloeistofdruk, dan zijn niet alle productietechnologieën opgewassen tegen de uitdaging. Daarnaast zijn kant-en-klare oplossingen vaak niet voorhanden. Aan AMufacture de opdracht om dit integraal en cruciale onderdeel te maken voor een 15m jacht, die klaar moest zijn om een trans-Atlantische uitdaging aan te gaan.

De opdracht was simpel maar uitdagend: ontwerp en 3D print een zo licht mogelijk spruitstuk die het water regelt dat in een ballasttank gaat en waterdicht blijft onder 20 bar druk. En dit alles binnen 10 dagen. Door gebruik te maken van een HP Jet Fusion 5210 3D printer kon AMufacture in zeer korte tijd de gewenste oplossing bieden. Het resultaat was een onderdeel waarbij zelfs het oppervlak van de complexe inwendige kamers volledig waterafstotend was, iets wat bereikt kan worden door een Vapor Smoothing oppervlaktebewerking. Een extra kleurbewerking geeft het onderdeel vervolgens een uitstraling die niet te onderscheiden valt van andere productiemethodes.

Dit op maat gemaakte spruitstuk - onderdeel van een project waarbij tijd een kritische factor was - zou een grote uitdaging zijn geweest zonder 3D printen. Dit zou als onvermijdelijk gevolg vertraging van het project opgeleverd hebben. 3D printen stelde de klant in staat om zijn cruciale doel te bereiken van 10 dagen levertijd. Traditionele productie zou minimaal 4 weken hebben geduurd en een standaard component zou niet voldaan hebben aan de gewichtscriteria.

Industrie segment

Boats & Yachts


 • Gekozen materialen

  HR PA12

 • Voordelen

  Kostenreductie
  Ideaal voor product test launch
  Verkorten Time to Market

Lees verder

Op de hoogte blijven?
Vul hieronder uw e-mailadres in om voortaan onze nieuwsbrief te ontvangen