Skip to main content
Design for additive manufacturing

Lichtgewicht en waterdicht spruitstuk met onbegrensde complexiteit

Bron: HP Inc.

Met HP Multi Jet Fusion heeft AMufacture een complex waterdicht spruitstuk ontwikkeld en 3D geprint. Deze is licht en sterk genoeg bevonden voor functioneel gebruik op een carbon raceboot en bleef waterdicht zelfs onder langdurig hoge druk.


De grootste uitdaging bij de fabricage van raceboten is om een aerodynamische, efficiënte en nauwkeurige raceboot te kunnen bouwen waarbij alle componenten, van groot tot klein, bijdragen aan het totale gewicht en de prestaties.

Zodra er een onderdeel geproduceerd moet worden die voortdurend wordt blootgesteld aan zware omstandigheden, zoals het langdurig foutloos kunnen presteren onder hoge vloeistofdruk, dan zijn niet alle productietechnologieën opgewassen tegen de uitdaging. Daarnaast zijn kant-en-klare oplossingen vaak niet voorhanden. Aan AMufacture de opdracht om dit integraal en cruciale onderdeel te maken voor een 15m jacht, die klaar moest zijn om een trans-Atlantische uitdaging aan te gaan.

De opdracht was simpel maar uitdagend: ontwerp en 3D print een zo licht mogelijk spruitstuk die het water regelt dat in een ballasttank gaat en waterdicht blijft onder 20 bar druk. En dit alles binnen 10 dagen. Door gebruik te maken van een HP Jet Fusion 5210 3D printer kon AMufacture in zeer korte tijd de gewenste oplossing bieden. Het resultaat was een onderdeel waarbij zelfs het oppervlak van de complexe inwendige kamers volledig waterafstotend was, iets wat bereikt kan worden door een Vapor Smoothing oppervlaktebewerking. Een extra kleurbewerking geeft het onderdeel vervolgens een uitstraling die niet te onderscheiden valt van andere productiemethodes.

Dit op maat gemaakte spruitstuk - onderdeel van een project waarbij tijd een kritische factor was - zou een grote uitdaging zijn geweest zonder 3D printen. Dit zou als onvermijdelijk gevolg vertraging van het project opgeleverd hebben. 3D printen stelde de klant in staat om zijn cruciale doel te bereiken van 10 dagen levertijd. Traditionele productie zou minimaal 4 weken hebben geduurd en een standaard component zou niet voldaan hebben aan de gewichtscriteria.

 • Industrie segment:

  Boats & Yachts


 • Gekozen materialen

 • Voordelen

  Kostenreductie
  Ideaal voor product test launch
  Verkorten Time to Market


"RapidCenter is uw 3D-printing productiepartner voor de productie van seriewerk, reserve- en legacy-onderdelen en prototypen. Als u vragen heeft omtrent geschikte toepassingen dan helpen wij u graag op weg om de juiste oplossingen te vinden die passen bij uw visie en wensen.

 

Op de hoogte blijven?
Vul hieronder uw e-mailadres in om voortaan onze nieuwsbrief te ontvangen