Ubi Maior Italia is een bedrijf dat eersteklas zeilapparatuur ontwerpt en produceert. Met behulp van de hoogste kwaliteit aan materialen garandeert Ubi Maior optimale prestaties van zeilboten. 3D-printen voorziet hen van grote vormvrijheid en een hoge kwaliteit aan eindproducten die in de maritieme sector van toepassing zijn.
3D-Printen van Furler Onderdelen in de Maritieme Sector
De zeilen op wedstrijdzeilboten moeten snel versteld kunnen worden afhankelijk van de wisselende condities. Zeilers gebruiken zogenaamde furlers die vastzitten aan de boeg van het schip om het zeil snel op te kunnen rollen. De onderdelen dienen geschikt te zijn voor 'op hoog niveau' presterende zeilboten en moeten dus licht zijn en in extreme omstandigheden blijven presteren. De onderdelen worden blootgesteld aan zoutwater, ultraviolette straling en warmte.
Voorheen werden deze blokken gemaakt van titanium of staal en moeten krachten tot 13 ton op kunnen vangen. In het verleden werden de verschillende onderdelen van de furler gefreesd. Door de gewenste vormvrijheid en beperking van frezen werd er gekeken naar andere productie methodes. Na een studie waar alle opties de revue passeerde werd er uiteindelijk gekozen voor HP Multi Jet Fusion technologie.
Het eerste onderdeel dat geprint werd was een onderdeel in een conisch lagerblok. Hiermee worden de rollers op zijn plek gehouden als onderdeel van een katrol met hoge weerstand. Dit is een cruciaal onderdeel in het op spanning houden van het voorzeil. Onderdelen voor deze katrol kunnen gemaakt worden uit aluminium, titanium of staal maar dus ook nu in HR PA12.
Na het toevoegen van deze 3D geprinte rollers bleek dat het product ook onder hoge druk geen verhoogde weerstand vertoonde.
“We ontdekte dat HP MJF technologie in combinatie met HR PA12 lichter is zonder in te leveren op stijfheid. Hiermee worden de prestaties verbeterd zonder dat we functioneel beperkt worden.
Naast het optimaliseren van de productie van kleine series maken we nu ook onderdelen in vormen die met conventioneel draaien en frezen niet mogelijk zijn. We kunnen nu stijvere onderdelen maken in geometrieën die voorheen onmogelijk waren."
Voor meer informatie:
-
Industrie segment:Nautisch, Maritiem
-
Doel:Het verplaatsten van de productie van prototypes en onderdelen van frezen naar 3D printen.
-
Oplossing:Verbeteringen in kwaliteit, gewicht en aanpasbaarheid van de onderdelen.
-
Gekozen materiaal
-
Voordelen
"RapidCenter is uw 3D-printing productiepartner voor de productie van seriewerk, reserve- en legacy-onderdelen en prototypen. Als u vragen heeft omtrent geschikte toepassingen dan helpen wij u graag op weg om de juiste oplossingen te vinden die passen bij uw visie en wensen."