Skip to main content
Design for additive manufacturing

3D geprinte steunen voor treindeuren

Bron: HP Inc.

CAF is een internationaal bedrijf met meer dan 100 jaar ervaring in transportoplossingen. CAF bevindt zich in het topsegment van technologie voor duurzame mobiliteit. Het bedrijf is toonaangevend in de spoorwegindustrie en biedt een van de meest uitgebreide en flexibele productassortimenten in spoorweg gerelateerde markten, zoals rollend materieel, componenten, infrastructuur, signalering en diensten.


Efficiënte Vervanging van Metalen Onderdelen bij CAF

Het bedrijf identificeerde een groep metalen onderdelen in hun treinsystemen die geschikt waren om te vervangen door kunststof onderdelen. Deze worden tegenwoordig 3D geprint met de Multi Jet Fusion-technologie. Dit heeft als voordeel dat de onderdelen aanzienlijk lichter en een stuk goedkoper geproduceerd kunnen worden. Daarbij kan de voorraad van dit artikel gereduceerd worden tot grijpvoorraad. Als de voorraad onder een bepaald niveau uitkomt wordt er automatish een repeatorder geplaatst om de volgende batch 3D te printen.

Eén van deze onderdelen is een ondersteuning van de deuroverkapping in een trein.

De onderdelen zijn uiteraard vooraf eerst gesimuleerd en getest. Door gebruik te maken van eindige elementen analyses (FEA) identificeerde men snel de gebieden die moesten worden versterkt in het nieuwe ontwerp.

Afbeeldingen: CAF

De engineers begonnen een iteratief proces van herontwerp en digitale simulatie. Door zwakke gebieden te versterken of te verstijven met ribben of andere geometrieën werd uiteindelijk de gewenste sterkte behaald zodat aan alle mechanische eisen werd voldaan.

De resultaten van de FEA laten een acceptabele prestatie zien die aan de mechanische eisen voldeed. Na een tweede iteratie is er gekozen voor wat ribben om het zwakkere gebied te versterken.

Het ontwerp is uiteindelijk 3D geprint in HR PA 12 (nylon) en geproduceerd met Multi Jet Fusion (MJF) technologie om zo de bestaande metalen uitvoering in nieuwe treinsystemen te vervangen met deze lichtere en kosten efficiëntere versie.


"RapidCenter is uw 3D-printing productiepartner voor de productie van seriewerk, reserve- en legacy-onderdelen en prototypen. Als u vragen heeft omtrent geschikte toepassingen dan helpen wij u graag op weg om de juiste oplossingen te vinden die passen bij uw visie en wensen."

 

 • Industrie segment:
  Mobility & Transportation
 • Oplossing:

  Kostenreductie en gewichtsbesparing door originele onderdelen in metaal te vervangen voor een 3D geprinte versie in kunststof.


 • Gekozen materiaal
 • Voordelen
  Lichtgewicht componenten
  Kosten besparing
  Digitale voorraad
Op de hoogte blijven?
Vul hieronder uw e-mailadres in om voortaan onze nieuwsbrief te ontvangen