Skip to main content
Design for additive manufacturing

Avular kiest voor 3D printen van drone onderdelen

Bron: Avular

Het toonaangevende bedrijf Avular is een innovatief robotica bedrijf uit Eindhoven, dat zich richt op het vergemakkelijken van de ontwikkeling en toepassing van mobiele robotica. Het ontwikkelen van mobiele robots vergt specifieke kennis, zoals embedded programming en expertise van navigatie applicaties en veiligheidseisen. Tot op heden waren deze skillsets alleen beschikbaar voor bedrijven met voldoende resources.


Avular heeft tools ontwikkeld dat klanten handvaten geeft, zodat zij hun eigen mobiele robotica applicatie kunnen ontwikkelen. Met deze tools halen klanten in één klap alle benodigde kennis in huis. Het bedrijf ontwikkelt deze tools om mobiele robotica toegankelijker te maken voor alle type bedrijven, en hoopt hiermee een steentje bij te dragen aan een toekomst met effectievere, efficiëntere processen.

De toekomstplannen van het bedrijf zijn groots. Ook voor de ontwikkeling van Avular’s nieuwe product, ‘De Prime’, maakte Avular gebruik van 3D printtechnieken. De Prime is een modulair brein voor alle mobiele robots, waarbij klanten gemakkelijk hun eigen mobiele robot platform kunnen bouwen en toegang hebben tot alle hardware en software.

Tijdens het ontwikkelingsproces van deze Prime, heeft Avular gebruik gemaakt van 3D printen met Multi Jet Fusion (MJF). De flexibiliteit en snelheid van 3D printen stelde het bedrijf in staat om Proof Of Concepts gemakkelijk en goedkoop te maken. Naast het ontwikkelen van prototypes, gebruikt Avular ook 3D geprinte interne beugeltjes, om de PCB (Printed Circuit Boards) te bevestigen in de Prime. Dit bleek zelfs goedkoper dan spuitgieten.

Afbeeldingen: Maarten van Apeldoorn

Drone componenten

Naast de nieuwe Prime, biedt het bedrijf ook nog haar eigen mobiele robots en drones aan en biedt het de mogelijkheid om een volledig functionerende mobiele robot voor een klant op maat te maken.

Hiervoor gebruikt Avular tevens 3D printen, maar hiervoor wegen andere voordelen weer zwaarder. Printen met MJF biedt namelijk lichtgewicht componenten, iets wat voor een drone van groot belang is in verband met flight time. Onderdelen die met 3D printtechnologie worden geproduceerd voor de drone zijn onder andere de armen, het kliksysteem voor het batterijsysteem, de behuizing en de afscherming van componenten. Het 3D printen van de onderdelen biedt tevens de mogelijkheid om vooraf al rekening te houden met bijvoorbeeld elektra. Daarom is alle bedrading in de drones mooi weggewerkt met kabelclips welke aan de behuizing zitten. Opgeruimd staat netjes!

Tevens biedt 3D printen enorm veel flexibiliteit in Avular’s Services. Met deze diensten bieden ze bedrijven de mogelijkheid een mobiele robot volledig te laten ontwikkelen door het team van Avular. Hiervoor gebruikt het bedrijf hun eigen platformen, zoals de Vertex drone. Zo’n platform wordt dan aangepast aan de wensen en behoeftes van de opdrachtgever. Hierbij wordt vaak tijd gewonnen tijdens de Proof Of Concept fase. Dankzij de snelle levertijd kunnen onderdelen van het concept op korte termijn getest worden en hiermee kan de industrialiseringsslag eerder beginnen.

Waarom 3D printen?

3D printen is een uiterst geschikte oplossing voor verschillende onderdelen van Avular’s productportfolio. De korte levertijd van de onderdelen en de laagdrempeligheid om met 3D printen te beginnen, zijn voor het bedrijf reden geweest om in 2014 te gaan verkennen. Ten opzichte van andere methoden, biedt 3D printen veel meer mogelijkheden. 3D printen maakt het mogelijk vormen te realiseren die met andere methoden niet kunnen, zoals holtes op moeilijke plekken. Ineens kon het bedrijf onderdelen maken die niet lossend zijn. Na verschillende methodes zoals SLS, FDM en SLA te hebben geprobeerd, sprong MJF er voor Avular direct uit.

Multi Jet Fusion voor Avular

Avular print met Multi Jet Fusion (MJF), mede omdat het niet verkleurt door zonlicht, het goede structurele eigenschappen heeft en het door en door gekleurd is (in dit geval donkergrijs). Hierdoor valt een kleine beschadiging niet zo op, en dat is voor bijvoorbeeld een klant die een drone gebruikt voor industriële toepassingen, wel zo fijn. De combinatie van het esthetische aanzicht in combinatie met structurele eigenschappen en het gemak van printen, maakt 3D printen de ideale additive manufacturing methode. Bovendien is er geen supportmateriaal nodig (zoals bij SLS) en is MJF een thermoplast, wat de mogelijkheid biedt om er componenten in te smelten.

Design for Additive Manufacturing (DfAM)

Het ontwerpproces van de producten gebeurt volledig in-house bij Avular. Deel van het multidisciplinaire team zijn de mechanical designers. Zij dragen zorg voor de 3D print onderdelen. Dit doen zij met gebruik van Siemens NX, waarin onderdelen eerst als ruwe schets worden getekend, om vervolgens tot in perfectie uitgewerkt te worden, vooraleer het naar Rapidcenter wordt gestuurd. Het bedrijf werkt niet vaak met simulaties, maar wel met krachtanalyses van de onderdelen. De enige restricties die 3D printen heeft, zijn voor Avular niet van toepassing. Zij werken niet met grote onderdelen waarvoor rekening moet worden gehouden met bijvoorbeeld afstanden van overbrugging.


Waarom RapidCenter?

"De levertijd is gegarandeerd en de prijsstelling is goed. Verder verloopt communicatie altijd erg soepel, het is fijn om te laten produceren bij een bedrijf dicht bij huis."
Avular

Voor meer informatie:

  • Industrie segment:

    Mobile Robotics

  • Gekozen materiaal

  • Voordelen

    Totale vormvrijheid
    Lichtgewicht componenten
    Korte time-to-market

"RapidCenter is uw 3D-printing productiepartner voor de productie van seriewerk, reserve- en legacy-onderdelen en prototypen. Als u vragen heeft omtrent geschikte toepassingen dan helpen wij u graag op weg om de juiste oplossingen te vinden die passen bij uw visie en wensen."

 

Op de hoogte blijven?
Vul hieronder uw e-mailadres in om voortaan onze nieuwsbrief te ontvangen