Skip to main content
Design for additive manufacturing

Craniale misvormingen verbeteren met 3D Printing

Bron: HP Inc.

Chabloz Orthopedie is gespecialiseerd in maatwerkprotheses en -ortheses. De Chabloz-groep ontwikkelt en produceert deze producten met behulp van nieuwe digitale technieken.


Eén van de eerste producten die Chabloz ontwikkelde voor 3D printen was een helmontwerp om plagiocephalie (een vervormde schedel) mee te behandelen. Het produceren van deze helm zonder echte ontwerprestricties was essentieel omdat de vorm van het hoofdje bij baby’s nogal grote verschillen kennen.

Met de tradionele productiemethode werden er minder dan 50 helmen per jaar geproduceerd. Het gebruik van een complex vacuümvormproces resulteerde in helmen die zowel dik als zwaar waren. Dit is niet ideaal voor de kwetsbare hoofdjes en daarnaast is het belangrijk dat ze zo min mogelijk beperkt worden in mobiliteit zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen. Chabloz wist dat ze een andere productiemethode nodig hadden welke het mogelijk zou maken om producten op maat te maken, met een dunner materiaal en een gestroomlijnd proces.

Afbeeldingen: Chabloz Orthopedie

De oplossing

In 2017 werd gestart met het implementeren van 3D printen binnen Chabloz. Nadat het hoofd van de baby 3D gescand wordt kan men de vervormingen analyseren en een behandelplan voorstellen. Vervolgens gebruikt Chabloz een CAD-programma om een 3D printbare helm te maken, volledig aangepast aan de vervorming.

In eerste instantie werd er alleen gebruik gemaakt van FDM 3D printen. Ze zagen potentie in de ontwikkeling van onderdelen maar hadden problemen met de betrouwbaarheid en kwaliteit van het gekozen proces.

Met de Multi Jet Fusion 3D-print techniek wisten ze een betere workflow te creëren waarmee zelfs nieuwe markten bediend konden worden. Met het realiseren van een sneller productieproces geeft dit grote voordelen voor de patiënt. Bovendien kan de helm tussentijds nog aangepast worden. Door de unieke combinatie van materialen blijft de druk op het hoofdje optimaal. Met deze oplossing hebben ouders niet meer het gevaar dat ze teveel druk op het hoofdje van de baby zetten.


"RapidCenter is uw 3D-printing productiepartner voor de productie van seriewerk, reserve- en legacy-onderdelen en prototypen. Als u vragen heeft omtrent geschikte toepassingen dan helpen wij u graag op weg om de juiste oplossingen te vinden die passen bij uw visie en wensen."

 

 • Industrie segment:

  Medische hulpmiddelen


 • Gekozen materiaal

 • Voordelen

  Interessant voor kleine(re) series
  Ideaal voor On-Demand productie
  Zeer korte levertijden
Op de hoogte blijven?
Vul hieronder uw e-mailadres in om voortaan onze nieuwsbrief te ontvangen