Skip to main content

Blog

Dat zit wel goed!

Dat artikel over 3D-printen voor de stoelendans van morgen

Bron: HP Inc.
In de dynamische industrie van de sportwagenproductie is stilstaan geen optie. Hier is innovatie de sleutel tot vooruitgang, en recentelijk heeft deze zoektocht bij Porsche naar vernieuwing geleid tot een fascinerende ontwikkeling: de integratie van 3D-printtechnologie in de vervaardiging van autostoelen.

De stoel in een racewagen is niet zomaar een zitplaats. Het is de cruciale schakel tussen bestuurder en machine, essentieel voor een nauwkeurige en sportieve bediening. Op maat gemaakte stoelschalen zijn in de racewereld al jaren de norm. Met de 3D-geprinte bodyform van de kuipstoel willen ze reguliere klanten laten proeven van deze autosporttechnologie.

Exploded view van de 3D-geprinte gepersonaliseerde kuipstoel. Afbeelding via Porsche.

Deze stoel gaat verder dan alleen maatwerk. Het ergonomische ontwerp is geïnspireerd op stoelen uit professionele racewagens. Maar de innovaties gaan dieper. Het gewicht is verminderd, het comfort is verhoogd en het bevat passieve klimaatregeling om zo het extra gewicht van actieve ventilatie te elimineren.

Technisch gezien is deze stoel een prachtig stukje vakmanschap. Het bouwt voort op Porsche's lichtgewicht kuipstoel en heeft een sandwichconstructie. De kern, gemaakt van geëxpandeerd polypropyleen (EPP), is gecombineerd met een ademende comfortlaag. Deze laag, vervaardigd uit polyurethaanmaterialen, wordt tot leven gebracht door 3D-printtechnieken. Het exterieur, gemaakt van "Racetex", heeft een speciaal perforatiepatroon voor optimale klimaatregeling. En voor de esthetische touch onthullen vensterpanelen de 3D-geprinte roosterstructuur, wat de stoel een unieke uitstraling geeft.

De roosterstructuur die zichtbaar is in de stoel. Afbeelding via Porsche.

Samenvattend is de samensmelting van 3D-printtechnologie en autostoelproductie een opwindende stap voorwaarts. Het is niet alleen een toonbeeld van innovatie, maar ook een eerbetoon aan de rijke traditie van de autosport. Voor zowel autoliefhebbers als technologie-enthousiastelingen zijn het mooie en vooral spannende tijden.


"RapidCenter is uw 3D-printing productiepartner voor de productie van seriewerk, reserve- en legacy-onderdelen en prototypen. Als u vragen heeft omtrent geschikte toepassingen dan helpen wij u graag op weg om de juiste oplossingen te vinden die passen bij uw visie en wensen.

 

  • Industrie segment:

    Automotive

  • Voordelen

    Totale vormvrijheid
    Ideaal voor On-Demand productie
    Efficiënte productie

Blog
Op de hoogte blijven?
Vul hieronder uw e-mailadres in om voortaan onze nieuwsbrief te ontvangen