Skip to main content

Blog

De kracht van marginale winsten en de rol van 3D-printen

Dat artikel over kleine lagen met grote sprongen
Door: Uw Service Team
In onze wereld waar technologische vooruitgang de norm is, is het gemakkelijk om gefixeerd te raken op baanbrekende innovaties. Maar steeds vaker zijn het de kleine, incrementele verbeteringen die, wanneer ze worden opgeteld, een aanzienlijke impact hebben. Dit concept, bekend als de 'kracht van marginale winsten', is de sleutel tot het begrijpen van hoe additive manufacturing, of 3D-printen, de industrie transformeert.

De Kracht van Marginale Winsten met 3D-printtechnologie

Stel je een wielrenner voor die deelneemt aan de Tour de France. Als deze renner de aerodynamica met slechts 1% verbetert, de trainingen met 1% optimaliseert en het dieet met 1% verfijnt, dan zijn deze marginale winsten op zichzelf misschien niet opmerkelijk. Maar wanneer ze worden gecombineerd, kunnen ze het verschil betekenen tussen een middenmoot finish en een podiumplaats.

Afbeelding: De Truebike van TrueKinetix met verschillende 3d-geprinte onderdelen

Op het eerste gezicht lijken kleine verbeteringen misschien minimaal. Maar in een competitieve markt kunnen juist deze marginale winsten een bedrijf onderscheiden van de concurrentie. Hierbij enkele voorbeelden;

Tooling koelt sneller af

In de productie-industrie is tijd geld. Elke seconde telt. Traditionele productiemethoden kunnen beperkingen hebben in termen van koeling, wat leidt tot langere productietijden. Met 3D-printen zijn we in staat geavanceerde koelkanalen te ontwerpen die voorheen onmogelijk waren. Deze kanalen kunnen dichter bij het oppervlak van een gereedschap worden geplaatst, waardoor deze sneller afkoelt. Een verbetering van slechts enkele seconden per cyclus kan over duizenden cycli leiden tot aanzienlijke besparingen in tijd en kosten.

Afbeeldingen: Oppervlakte koeling met inwendige koelkanalen (GE Additive)

Robots worden sneller

In de productieautomatisering spelen robots een belangrijke en vaak centrale rol. Hun snelheid en efficiëntie bepalen vaak de productiviteit van de gehele productielijn. Met de mogelijkheden van 3D-printen kunnen specifieke componenten van een robot worden geoptimaliseerd voor betere prestaties. Of het nu gaat om het verminderen van het gewicht van een robotarm voor snellere bewegingen of het creëren van beter ontworpen componenten voor snellere reactietijden, additive manufacturing biedt oplossingen die voorheen ondenkbaar waren. Een robot die zelfs een fractie van een seconde sneller werkt, kan over duizenden cycli leiden tot aanzienlijke productiviteitswinsten.

Afbeeldingen: Afstudeerproject Fontys University of Applied Sciences te Eindhoven

Machines worden efficiënter

Hoe efficiënter een machine kan werken zonder in te boeten aan precisie of kwaliteit, hoe meer output in dezelfde hoeveelheid tijd. Met de mogelijkheden van 3D-printen kunnen specifieke componenten van machines worden geoptimaliseerd voor betere prestaties. Of het nu gaat om het verminderen van wrijving in bewegende delen, het verbeteren van lucht- of vloeistofstromen, of het lichter maken van componenten voor snellere bewegingen, additive manufacturing biedt oplossingen die voorheen onbereikbaar waren.

Afbeeldingen: Air flow optimalisatie van een HP 3D-printer.

Patiënten worden sneller geholpen

In de medische wereld is tijd vaak van essentieel belang. Hoe sneller een patiënt wordt gediagnosticeerd en behandeld, hoe beter de uitkomst vaak is. Met de mogelijkheden van 3D-printen kunnen medische instrumenten en apparaten worden geoptimaliseerd voor efficiëntie en precisie. Denk aan op maat gemaakte chirurgische instrumenten die perfect passen bij een specifieke procedure, of aan geavanceerde protheses die sneller kunnen worden geproduceerd en aangepast aan de individuele behoeften van de patiënt. In een omgeving waar elke seconde telt, kan de snelheid waarmee patiënten worden geholpen dankzij additive manufacturing het verschil betekenen tussen goed herstel of complicaties.

Afbeeldingen: Chabloz Orthopedie

Conclusie

Additive manufacturing is niet zomaar een nieuwe technologie; het is een instrument dat de kracht van marginale winsten realiteit maakt. Door elk aspect van een product of proces met kleine percentages te verbeteren, kunnen bedrijven aanzienlijke voordelen behalen in termen van efficiëntie, duurzaamheid en winstgevendheid.

In een markt waar de concurrentie hevig is en de marges dun zijn, kunnen deze kleine verbeteringen het verschil maken tussen succes en falen. Dus, terwijl we ons blijven verwonderen over de nieuwste en grootste technologische doorbraken, laten we niet vergeten dat het vaak de kleine, incrementele verbeteringen zijn die een grote impact hebben.


"RapidCenter is uw 3D-printing productiepartner voor de productie van seriewerk, reserve- en legacy-onderdelen en prototypen. Als u vragen heeft omtrent geschikte toepassingen dan helpen wij u graag op weg om de juiste oplossingen te vinden die passen bij uw visie en wensen."

 

  • Industrie segment:

    De omdenkers

  • Voordelen

    Nieuwe bedrijfsmodellen
    Ideaal voor On-Demand productie
    Efficiënte productie

Blog
Op de hoogte blijven?
Vul hieronder uw e-mailadres in om voortaan onze nieuwsbrief te ontvangen