Skip to main content
Design for additive manufacturing

HP en Siemens optimaliseren de koeling voor MJF 3D-Printer

Bron: HP INC.

De HP 3D Jet Fusion 5200 is het topmodel van HP voor het 3D printen van onderdelen in verschillende kunststoffen. Deze 3D-printer wordt gemaakt met zowel conventioneel geproduceerde als 3D geprinte onderdelen.


3D geprinte onderdelen in de printer

Een aantal componenten in deze 3D-printer zijn specifiek geoptimaliseerd voor 3D printen. Een voorbeeld daarvan is een luchtleiding voor de koeling van de printkoppen. Als via deze leiding de printkoppen efficiënter gekoeld worden, dan kunnen de printkoppen sneller printen en wordt de levensduur verlengd. Dit levert direct een kostenreductie op voor het gebruik van de printer.

Uitdaging

In de eerste JF 5200 3D-printers maakte HP al gebruik van een 3D geprinte versie voor de koeling van de printkoppen. Dit gaf een reductie voor de productiekosten. Echter kon dit onderdeel nog een tweede optimalisatie qua efficiëntie doormaken. Door middel van een computersimulatie werd er berekend wat het optimale patroon van het luchtkanaal zou zijn. Vervolgens werd het ontwerp hierop aangepast.

Resultaat

 • Met deze optimalisatie is de doorvoer van lucht door het kanaal 22% meer geworden.
 • De kosten voor het gebruik werden daardoor met 10% gereduceerd.
 • De snelheid van de printkoppen kon met 15% verhoogd worden
 • Industrie segment:

  Industrie


 • Gekozen materialen
 • Voordelen

  Kostenreductie
  Ideaal voor kleine(re) series
  Verkorten Time to Market


"RapidCenter is uw 3D-printing productiepartner voor de productie van seriewerk, reserve- en legacy-onderdelen en prototypen. Als u vragen heeft omtrent geschikte toepassingen dan helpen wij u graag op weg om de juiste oplossingen te vinden die passen bij uw visie en wensen."

 

Op de hoogte blijven?
Vul hieronder uw e-mailadres in om voortaan onze nieuwsbrief te ontvangen