Skip to main content
Design for additive manufacturing

In de robotica industrie zijn End of Arm Toolings essentieel

Bron: HP Inc.

Robots zijn een alledaags verschijnsel geworden in de industrie voor het uitvoeren van repeterende taken met een hoge mate van efficiëntie. In de robotica industrie zijn zogenaamde End of Arm toolings dan ook essentieel.


Efficiënte Productie van End of Arm Tooling met 3D Printtechnologie

End of Arm tooling zijn onderdelen die bevestigd worden aan het eind van robot armen. Deze onderdelen komen in contact met de componenten die bevestigd of geïnstalleerd dienen te worden. In de automotive-industrie doen industriële robots een groot scala aan assemblage werkzaamheden. End of Arm tooling voor dit soort applicaties zijn vaak gecompliceerd en hebben de mogelijkheid om verschillende processen uit te voeren. Door de complexiteit en snelheid waarmee ze geproduceerd moeten worden zijn ze ideaal om 3D geprint te worden.

Met traditionele fabricagetechnieken is de productie van een specialistisch End of Arm tool kostbaar en neemt veel tijd in beslag. Vaak zijn het complexe samenstellingen die gerealiseerd worden door het draaien, frezen en assembleren van verschillende componenten.

Video: Extol

Er zijn tal van voordelen op te sommen als men overgaat op 3D printen van de componenten maar de meest voor de hand liggende is toch wel tijdsbesparing. Bij het gebruik van CNC-machines kan het tot wel vier weken duren om de juiste halffabricaten te (laten) produceren. Met de unieke Multi Jet Fusion 3D-printtechnologie van HP kunnen de onderdelen al binnen een aantal dagen gereed zijn. Hierdoor wordt er een hoge snelheid behaald binnen het ontwikkelingsproces. Met tradionele productiemethode kunnen ontwerp-iteraties de oplevering geregeld met enkele weken vertragen. Met deze moderne productiemethode kunnen ontwerpverbeteringen al in een aantal dagen geïmplementeerd worden.

Afbeeldingen: Extol

De kostprijs is uiteraard ook een belangrijke factor. Met traditionele productiemethodes kan de kostprijs zomaar verdubbelen t.o.v. 3D geprinte varianten. Zelfs met nabewerkingen en assemblage zijn de 3D geprinte onderdelen veel voordeliger. De kostenbesparing wordt gedeeltelijk gerealiseerd door ontwerp verbeteringen. Ook het effectief plaatsen van meerdere onderdelen in het bouwvolume van de 3D-printer speelt een belangrijke rol. Met minder materiaal en geïntegreerde bevestigingspunten werd het gewicht van de End of Arm tool aanzienlijk verminderd. Het voordeel van deze gewichtsreductie is dat er minder kracht op de apparatuur wordt gezet en de snelheid omhoog kan.


"RapidCenter is uw 3D-printing productiepartner voor de productie van seriewerk, reserve- en legacy-onderdelen en prototypen. Als u vragen heeft omtrent geschikte toepassingen dan helpen wij u graag op weg om de juiste oplossingen te vinden die passen bij uw visie en wensen."

 

 • Industrie segment:
  End of Arm tooling (EOAT)
 • Oplossing:
  3D print technologie voor het creëren van complexe en lichte End of Arm gereedschappen met een duidelijke kostenreductie en kortere levertijden.

 • Gekozen materiaal
 • Voordelen
  Complexiteit zonder de kosten
  Lichtgewicht componenten
  Korte levertijden
Op de hoogte blijven?
Vul hieronder uw e-mailadres in om voortaan onze nieuwsbrief te ontvangen