Skip to main content
Design for additive manufacturing

Kleur met een functie

Bron: HP Inc,.

Het in Duitsland gevestigde Konstruktion Bureau (KB) Baumann is een toonaangevend ingenieursbureau en leverancier van maatwerkoplossingen voor de medische sector en industrie. Van idee tot implementatie, Baumann biedt advies, planning en productiediensten aan klanten over de hele wereld.


HP Multi Jet Fusion bij KB Baumann: Efficiëntie en Functionaliteit

Een cruciaal aspect voor het succes van Baumann komt voort uit hun toewijding de nieuwste technologieën toe te passen in hun huidige processen. Hoewel Baumann in het verleden gebruik maakte van 3D-printtechnologieen, stelde Multi Jet Fusion hen in staat functionele kunststof onderdelen te produceren waarbij kleur een belangrijke rol kon spelen voor het gebruiksgemak.
Belangrijke gebieden voor assemblage, indicatoren voor slijtage of belangrijke informatie voor de montage van vervangingsonderdelen, het is allemaal mogelijk. Baumann zag HP’s Multi Jet Fusion als een alles-in-één oplossing om toegevoegde waarde te leveren voor zowel hun klanten als het optimaliseren van interne processen.

Vervangingsonderdeel apparatuur dermatologie

Deze vervangingsonderdelen - toegepast in machines voor de medische sector - bevatten kleurinformatie waarmee een zeer efficiënte informatie overdracht plaatsvind tussen de engineering- en service afdeling. Daarnaast wordt met behulp van QR-codes extra informatie verschaft voor het sneller traceren en vervangen van defecte onderdelen. Deze slimme implementatie van kleur in de geprinte onderdelen heeft er voor gezorgd dat de reparatieperiode verkort kan worden met 4 weken.

Digitale sensor behuizing

Ook bij deze behuizing is gebruik gemaakt van kleur voor informatie overdracht tussen de engineer en de assemblage monteur. Met kleurcoderingen worden gebieden aangeduid waar specifieke onderdelen geplaatst moeten worden. Naast de kleurinformatie kon KP Baumann het aantal onderdelen reduceren ten opzichte van het gebruik van traditionele productie technieken.

Buiskoppeling

Een klant vroeg KP Baumann een mal voor een buiskoppeling opnieuw te ontwerpen en te produceren. Er bleek slijtage op te treden tussen de huidige onderdelen. De klant had deze onderdelen eerder geproduceerd met een andere 3D-printtechnologie, maar de spanning op het onderdeel was te groot waardoor de slijtage toenam.
Met HP MJF-technologie was de klant in staat om het ontwerp van de buiskoppeling in 1 week te optimaliseren na ongeveer twee ontwerp- en test-iteraties. Voorheen duurde dit ontwerp-iteratie- en printproces ongeveer 4 tot 6 weken.

Kleur als gebruiksindicator

Bij deze toepassing wordt kleur ingezet om de slijtage te kunnen detecteren. Hierdoor kan gemakkelijker aangetoond worden waar de krachten het sterkst zijn en of het onderdeel aangepast moet worden. Bij onderdelen gevoelig voor slijtage kan met kleur het gebied aangegeven worden waar slijtage zal optreden. Monteurs kunnen vervolgens gemakkelijk de slijtage detecteren en bepalen of het onderdeel vervangen moet worden. Mochten klanten zelf een melding maken van een defect onderdeel, dan kan met behulp van de QR-codes snel bepaald worden om welke onderdelen het gaat.

Afbeeldingen: Konstruktion Bureau (KB) Baumann

Voor meer informatie:

 • Industrie segment:
  Machinebouw en apparatuur

 • Gekozen materiaal
 • Voordelen
  Korte time-to-market
  Interessant voor kleine(re) series
  Ideaal voor On-Demand productie
  Zeer korte levertijden

"RapidCenter is uw 3D-printing productiepartner voor de productie van seriewerk, reserve- en legacy-onderdelen en prototypen. Als u vragen heeft omtrent geschikte toepassingen dan helpen wij u graag op weg om de juiste oplossingen te vinden die passen bij uw visie en wensen."

 

Op de hoogte blijven?
Vul hieronder uw e-mailadres in om voortaan onze nieuwsbrief te ontvangen