Skip to main content
Design for additive manufacturing

Medtechbedrijven ontdekken de voordelen van 3D printen

Bron: BRON: HP INC.

Medtechbedrijven ontdekken steeds vaker de voordelen van additieve productie en omarmen de ontwerpvrijheid. Deze flexibiliteit qua ontwerp en productie resulteert in kosteneffectieve medische apparaten die met verkorte time to market uitgebracht kunnen worden. De verstoringen van de COVID-19-pandemie heeft dit besef aanzienlijk versneld. Hierdoor heeft deze technologie versneld een kans gekregen om meer toepasbaarheid te demonstreren dan alleen voor chirurgische geleiders en anatomische modellen.


De Opkomst van 3D-printen in Medische Technologie

Medische apparatuur zoals dit beademingsapparaat bestaat steeds vaker uit 3D geprinte onderdelen. Fabrikanten van medische apparatuur vinden dat 3D printen niet alleen een beter ontwerp mogelijk maakt, maar ook de kosten in materiaalgebruik en montagetijd reduceert. Voor dit beademingsapparaat is gekozen voor Polypropyleen, specifiek voor de eigenschappen die dit materiaal biedt.

HR PP (Polypropyleen)

Polypropyleen (PP) is een thermoplastisch polymeer dat voor een breed scala aan toepassingen wordt ingezet. De productie van PP gebeurt via ketengroei polymerisatie uit het monomeer propyleen. De eigenschappen zijn vergelijkbaar met polyethyleen, maar het is iets harder en hittebestendiger. Het is een mechanisch robuust materiaal met een hoge chemische weerstand.

Uitdaging

 • Ziekenhuizen hadden meer beademingsapparatuur nodig voor patiënten.
 • Traditionele technologieën konden deze toename in korte tijd niet aan.
 • Vervormbaar materiaal voor clipjes en chemische resistentie nodig.

Oplossing - HP 3D HR PP enabled by BASF

 • 3D-printen met snelle ontwerpherhalingen hielp bij het ontwikkelen van een compleet beademingsapparaat in korte tijd.
 • De productontwikkeling kon direct overgezet worden naar productie. Polypropyleen maakte de productie mogelijk van verschillende functionele onderdelen die vervormbaarheid en chemische weerstand vereisten.
 • Industrie segment:

  Medical


 • Gekozen materialen
 • Voordelen

  Kostenreductie
  Ideaal voor prototyping
  Verkorten Time to Market


"RapidCenter is uw 3D-printing productiepartner voor de productie van seriewerk, reserve- en legacy-onderdelen en prototypen. Als u vragen heeft omtrent geschikte toepassingen dan helpen wij u graag op weg om de juiste oplossingen te vinden die passen bij uw visie en wensen."

 

Op de hoogte blijven?
Vul hieronder uw e-mailadres in om voortaan onze nieuwsbrief te ontvangen