Skip to main content
Design for additive manufacturing

Prothesen op maat met vleugje fashion

Bron: HP Inc.

Glaze Prosthetics geeft patiënten met behulp van HP Jet Fusion 3D-printoplossingen de gelegenheid hun individualiteit en creativiteit toe te passen in hun op maat gemaakte protheses.


HP Jet Fusion 3D-printoplossingen voor Op Maat Gemaakte Protheses

Deze Poolse startup is gespecialiseerd in patiënt specifieke prothetische apparatuur. Door het gebruik van 3D printen kan het bedrijf de protheses zowel op maat als uitzonderlijk lichtgewicht fabriceren. Ze streven naar maatwerk protheses die de stijl, visie en persoonlijkheid van de drager representeren. Glaze Prosthetics beweert het enige bedrijf ter wereld te zijn waarmee patiënten zowel het model, de kleur als het type afwerking voor hun prothese kunnen kiezen. Iets wat hen bevrijdt van de beperkingen van conventioneel vervaardigde prothetische ledematen.

Iedere patiënt is anders. Conventionele productiemethodes leveren voor het grootste deel de gewenste oplossing, maar het deel waar niet aan voldaan kan worden zijn oppervlaktebewerkingen, scherpe kanten afronden of flexibiliteit aanbrengen op plekken waar de huid geïrriteerd kan raken. Ook het gewicht loopt al snel op en dit geeft beperkingen voor de gebruiker. Omdat iedere gebruiker een andere anatomie heeft met andere behoeftes, was het bedrijf genoodzaakt een technologie te gebruiken die al deze aspecten kan ondervangen.

Naast 3D printen vond de startup geen andere techniek die unieke producten in grote volumes kan vervaardigen. Ze begonnen daarom te experimenteren met 3D-printtechnieken zoals Selective Laser Sintering (SLS), maar ontdekte al snel dat de productietijd te lang is en daardoor niet aansloot bij hun visie.

Ontwerpers van Glaze werkte samen met patiënten om hun verwachtingen, gewenste functionaliteit en overige belangrijke aspecten in kaart te brengen. Met vijf verschillende metingen is het bedrijf instaat een waarheidsgetrouwe weerspiegeling van de anatomie van de patiënt te creëren.

De eerste prototype gaf twee uitdagingen. De prothese was zwaarder dan verwacht en dit resulteerde in de doelstelling het gewicht met 70% te reduceren. Om dit te realiseren werd het interieur opnieuw ontworpen. De betreffende onderdelen werden niet meer massief maar met een visnet-achtige open structuur geprint.

De tweede uitdaging was het oppervlak van een 3D geprint onderdeel bewerken. De onderdelen worden gespoten en om tot een perfecte finish te komen moest de oppervlakteruwheid naar beneden gebracht worden. Bewerkingen als (chemisch) polijsten of shotpeenen kunnen dit op zeer efficiënte manier verzorgen. Door het grote succes van Glaze met hun 3D geprinte protheses gaat het bedrijf hun lijn van producten uitbreiden voor kinderen en mensen in ontwikkelingslanden. Zo gaan hun producten baby’s met aangeboren afwijkingen aan de ledematen helpen.

 • Industrie segment:

  Medische hulpmiddelen


 • Gekozen materiaal
 • Doelstelling

  Het sneller leveren van op maat gemaakte lichtgewicht protheses, in iedere gewenste afwerking

 • Voordelen

  Kostenreductie
  Totale vormvrijheid
  Reduceren van doorlooptijden


"RapidCenter is uw 3D-printing productiepartner voor de productie van seriewerk, reserve- en legacy-onderdelen en prototypen. Als u vragen heeft omtrent geschikte toepassingen dan helpen wij u graag op weg om de juiste oplossingen te vinden die passen bij uw visie en wensen."

 

Op de hoogte blijven?
Vul hieronder uw e-mailadres in om voortaan onze nieuwsbrief te ontvangen