Skip to main content
Design for additive manufacturing

Sigmadesign produceert onderdelen voor etiketteermachines

Bron: HP Inc.

Sigmadesign levert een compleet portfolio aan productontwerp, ontwikkeling en engineering. Zo ontwikkelde ze een etiketteermachine voor fruitproducten. Een kwalitatief hoogwaardige machine die in kleine oplages wordt verkocht. De ideale case om 3D printen in te zetten met als doel een kostenbesparing te realiseren alsook een kortere time-to-market.


Etiketteermachines voor fruit zijn compacte apparaten, opgebouwd uit veel bewegende delen. Deze zijn ontworpen om op de meest simpele en efficiënte wijze labels op fruit aan te brengen. Dit moet met hoge snelheid gebeuren en met voldoende nauwkeurigheid zodat het fruit tijdens dit proces niet beschadigd raakt. De uitdaging voor Sigmadesign was het verlagen van de kosten en tegelijkertijd de kwaliteit van het proces te verhogen.

Voor het ontwerpen en produceren van de onderdelen werden doorgaans spuitgiet- of verspanende technieken gebruikt. Bij lage aantallen zijn deze technieken relatief kostbaar. Door gebruik te maken van 3D printtechnieken kunnen de kosten drastisch worden verlaagd met meer flexibiliteit en snelheid.

Afbeeldingen: Sigmadesign

Met de gekozen Multi Jet Fusion technologie konden onderdelen sneller en in kleinere batches geproduceerd worden. Een van de onderdelen die in aanmerking kwam om te printen, was een vacuüm applicator fitting (zie boven).

De engineers van Sigmadesign hadden eerder met 3D-printen geëxperimenteerd maar liepen te vaak tegen beperkingen aan. Er is in het verleden veelvuldig geëxperimenteerd met Fused Deposition Modeling techniek (FDM). Helaas waren deze onderdelen te poreus en niet sterk genoeg.

Met Multi Jet Fusion hebben ze de juiste techniek gevonden. De onderdelen lekken niet en zijn sterk genoeg voor gebruik binnen een productie omgeving. Na de succesvolle productie van de vacuüm fitting, identificeerde engineers nadien ruim 800 andere onderdelen die voortaan 3D geprint kunnen worden zonder concessies te doen aan de kwaliteit.


"RapidCenter is uw 3D-printing productiepartner voor de productie van seriewerk, reserve- en legacy-onderdelen en prototypen. Als u vragen heeft omtrent geschikte toepassingen dan helpen wij u graag op weg om de juiste oplossingen te vinden die passen bij uw visie en wensen."

 

 • Industrie segment:

  Professionele service - en productontwikkeling

 • Oplossing:

  Het optimaliseren van de productontwikkeling, productiekosten en snelheid.


 • Gekozen materiaal

 • Voordelen

  Digitale voorraad
  Kosten besparing
  Korte time-to-market
Op de hoogte blijven?
Vul hieronder uw e-mailadres in om voortaan onze nieuwsbrief te ontvangen