Skip to main content
Design for additive manufacturing

Time To Market fietstrainer versnellen met 3D printen

Bron: TrueKinetix

TrueKinetix, een scale-up van sportgekke-techneuten uit Hillegom die van hun passie hun missie gemaakt hebben, namelijk het binnen sporten net zo effectief, realistisch en vooral leuk te maken als sporten in de buitenlucht.

Waarom zou je binnen trainen als je ook buiten kan trainen? Voor zowel recreanten als meer professionelere sporters zijn veiligheid, gemak en efficiëntie de belangrijkste redenen. Vooral roeiers, hardlopers en fietsers trainen steeds meer binnen.


TrueBike

Bij TrueKinetix is het allemaal met fietsen begonnen. Met hun TrueBike maken ze binnen fietsen bijna net zo aangenaam als buiten fietsen. De TrueBike is namelijk de eerste indoor fietstrainer ter wereld die de nadelen van het vliegwiel oplost met behulp van een volledig gerobotiseerd systeem.

Mats Overtoom vertelt: ‘door in onze ontwikkeling gebruik te maken van 3D-printen, is het gelukt om snel producten te realiseren en itteratie cycli te doorlopen. Dit geldt zowel voor prototypen als voor producten die in de TrueBike geïntegreerd zijn.

Door gebruik te maken van de Multi Jet Fusion techniek hebben wij veel vormvrijheid gekregen, waardoor zeer complexe assemblages met grote samenstellingen gereduceerd zijn naar één onderdeel. Een ander groot voordeel is het uitblijven van grote investeren in spuitgiet matrijzen en het aanleggen van voorraden. Met on-demand productie bij RapidCenter blijven wij flexibel en kunnen we nieuwe verbeteringen direct doorvoeren.’

"Ultieme vrijheid en restricties bij traditionele productiemethodes worden omzeilt."

TrueKinetix

De voordelen van 3D-printen voor start- en scale-ups

Voorbeelden zoals deze illustreren mooi de voordelen van 3D-printen voor start- en scale-ups. De flexibiliteit, snelheid en relatief lage investeringen stellen bedrijven instaat in zeer korte tijd en met minimale financiële middelen hun producten op de markt te brengen. Bijkomend voordeel is dat 3D-printen bij RapidCenter voor zowel de ontwikkeling van onderdelen als de definitieve productie ingezet kan worden. Dit geeft de gebruiker ultieme vrijheid en worden restricties bij traditionele productie methodes omzeilt.

Mats verteld verder: ‘Een mooi voorbeeld van één van de 3D-geprintte onderdelen is de shifter hendel van de TrueBike. Deze heeft een complexe ergonomische vorm. Daarnaast wordt er door middel van het inknijpen van de hendel een knop ingedrukt. Ook zitten er twee knoppen aan de zijkant welke zijn geïntegreerd. Zo kunnen er met elke hendel 3 verschillende acties uitgevoerd worden. Dit geeft onze klanten de mogelijkheid om virtueel door alle versnellingen heen te gaan, te remmen en zelfs te sturen in een virtuele omgeving. Door gebruik te maken van slimme uitsneden zijn complexe mechanismes vermeden die bij gebruik van traditionele productie methoden waarschijnlijk wel aanwezig zouden zijn.’


Voor meer informatie:

 • Industrie segment:

  Consumer end use products


 • Gekozen materiaal
 • Voordelen
  Totale vormvrijheid
  Lichtgewicht componenten
  Korte time-to-market

"RapidCenter is uw 3D-printing productiepartner voor de productie van seriewerk, reserve- en legacy-onderdelen en prototypen. Als u vragen heeft omtrent geschikte toepassingen dan helpen wij u graag op weg om de juiste oplossingen te vinden die passen bij uw visie en wensen."

 

Op de hoogte blijven?
Vul hieronder uw e-mailadres in om voortaan onze nieuwsbrief te ontvangen