Skip to main content
Design for additive manufacturing

Twist the Can!

Bron: HP Inc.

Krones is een Duitse fabrikant van verpakkings- en vulmachines. Ze ontwikkelen en produceren lijnen voor het vullen van dranken in kunststof, glas of blikjes. Eén van de productieprocessen die ze gebruiken voor de opbouw van de productielijnen is Multi Jet Fusion. Krones is er in geslaagd een deel van hun productielijn – specifiek voor het draaien van afgevulde drankblikjes – te optimaliseren met 3D printen.


De ‘Can Twister’

Het draaien van de blikjes tijdens productie is een belangrijke stap in het proces. Hierdoor kan namelijk de houdbaarheidsdatum op de onderzijde van de afgevulde blikjes bedrukt worden. De 3D geprinte roteermethode heeft testen doorstaan tot 150.000 blikken per uur.

Afbeeldingen: Krones

Het ontwerp

Het ontwerp werd geoptimaliseerd aan de hand van een computer simulatie. Hierdoor is het proces van het roteersysteem aanzienlijk stabieler vanwege een optimale geleiding van de blikjes. Een stabieler proces resulteert vervolgens in minimale kans op beschadigde blikjes. Ook worden deze minder geschud, iets wat noodzakelijk is voor het behoudt van de kwaliteit van de frisdrank.

Het ontwerp van de twister is bewust volledig opengewerkt. Foutjes tijdens het productieproces voor het afvullen kan leiden tot niet goed afgesloten blikjes of blikjes die zelfs openbarsten tijdens het transport. Door deze gerichte ontwerpkeuze en door het gebruik van de Multi Jet Fusion printprocessen is de can twister gemakkelijk schoon te houden.

Video: Krones

Een ander groot voordeel van 3D printen is de flexibiliteit die dit proces biedt om het formaat makkelijk en snel aan te passen. Er kan daardoor snel geanticipeerd worden op blikjes met een ander of afwijkend formaat.

De 3D geprinte roteermethode wordt momenteel succesvol toegepast in alle productielijnen die Krones ontwikkeld en levert. Met dank aan de HP 3D printtechnologie worden de blikjes nu zonder beschadigingen of schudden in de gewenste oriëntatie gedraaid.


"RapidCenter is uw 3D-printing productiepartner voor de productie van seriewerk, reserve- en legacy-onderdelen en prototypen. Als u vragen heeft omtrent geschikte toepassingen dan helpen wij u graag op weg om de juiste oplossingen te vinden die passen bij uw visie en wensen."

 

 • Industrie segment:

  Verpakkings- en vulmachines

 • Oplossing:

  Het optimaliseren van de productontwikkeling, productiekosten en snelheid.


 • Gekozen materiaal
 • Voordelen
  Digitale voorraad
  Kosten besparing
  Korte time-to-market
Op de hoogte blijven?
Vul hieronder uw e-mailadres in om voortaan onze nieuwsbrief te ontvangen