Skip to main content
Design for additive manufacturing
Optimaliseer, automatiseer en versnel productie met HP 3D printing

Havatec en 3D Printing

Door: Uw Service Team
In de loop der jaren heeft Havatec een geavanceerde machine ontwikkeld die röntgentechnieken gebruikt om bloembollen te sorteren en bloemen te bundelen. Sinds 2003 zijn er al meer dan 1.000 van deze Havatec machines geïnstalleerd bij toonaangevende bloembedrijven over de hele wereld. Havatec is inmiddels uitgegroeid tot marktleider op het gebied van de verwerking van tulpen. Iets wat de kracht van het bedrijf benadrukt.

De uitdaging van Havatec

Havatec wil als bedrijf blijven groeien en is continu op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor hun innovatieve machines. Daarom hebben ze bijvoorbeeld kritisch gekeken naar het sorteerproces van Delphiniums. Hieruit is naar voren gekomen dat een bos geoogste Delphiniums over het algemeen vijf stappen tijdens het productieproces doorloopt om de bloemen te kunnen sorteren op basis van type, lengte en kleur. Dit proces werd vroeger op een tafel uitgevoerd. Een zware, handmatige klus waarbij medewerkers ook nog eens hoge productiesnelheden (waar hun managers naar streefden) probeerden te realiseren. Voor Havatec ontstond zo de uitdaging om een machine te ontwikkelen voor een beter en sneller sorteerproces.

Voor de ontwikkeling van deze nieuwe machine, ‘de Wave’, maakte Havatec gebruik van 3D printtechnieken. De snelheid en flexibiliteit van 3D printen stelde het bedrijf in staat om in korte tijd een prototype te ontwikkelen, testen en te verbeteren. Materialen die eerder werden gebruikt bij de inzet van verschillende 3D printtechnologieën (bijvoorbeeld SLS en FDM) vertoonden in vroege productiefasen slijtage of braken af. Havatec is vervolgens gaan testen met het meer flexibele Nylon PA11 als materiaal en de nieuwste 3D printtechnologieën. Op basis van de uitgevoerde testen is Nylon PA11 uitstekend materiaal gebleken voor het produceren van hoogwaardige machine onderdelen.

Havatec heeft een uitgebreid traject van testen en evalueren doorlopen om te kunnen beslissen in welke 3D printtechnologie ze het beste toe konden passen. De keuze is uiteindelijk gevallen op HP Multi Jet Fusion 3D printtechnologie met HR PA11 als basismateriaal.


Over Havatec

Havatec is dé (internationale) leverancier van sorteer-, bos- en handling-machines voor de snijbloemen industrie. Havatec levert turn-key snijbloemen projecten gebaseerd op low-, mid- en high-tech concepten. Met deze gradaties in techniek is er voor ieder bedrijf een degelijke oplossing die rendement oplevert. Havatec is gespecialiseerd in mechanische oplossingen gecombineerd met haar eigen softwareontwikkeling. De sorteermethoden zijn gebaseerd op X-ray techniek, kleurencamera’s en infraroodstraling. De benodigde kennis zit diepgeworteld in haar eigen personeel, waardoor een hoge innovatiedrift onderscheidend is. Bloemen die wereldwijd verwerkt worden op haar concepten zijn: chrysanten, trosrozen, gerbera’s, tulpen, alstroemeria’s, anjers, calla’s, lelies en vele andere.

Voor meer informatie:

 • Industrie segment:

  Machinebouw en apparatuur


 • Gekozen materiaal
 • Voordelen
  Gewichtsreductie
  Totale vormvrijheid
  Maximale bewegingsvrijheid
  Interessant voor kleine(re) series
  Ideaal voor On-Demand productie
  Zeer korte levertijden

"RapidCenter is uw 3D-printing productiepartner voor de productie van seriewerk, reserve- en legacy-onderdelen en prototypen. Als u vragen heeft omtrent geschikte toepassingen dan helpen wij u graag op weg om de juiste oplossingen te vinden die passen bij uw visie en wensen."

 

Op de hoogte blijven?
Vul hieronder uw e-mailadres in om voortaan onze nieuwsbrief te ontvangen